Pápateszér

Pápateszér központja madártávlatból
Pápateszér központja madártávlatból

Pápateszér község Veszprém-megye észak-keleti részén, Pápától 25 km, Pannonhalmától 24 km, Győrtől 50 km távolságra fekszik. Földrajzi helyzetét tekintve a Dunántúli-középhegységtől északra a Bakonyvidék középtájon és a Bakonyvidék kistájcsoporton belül a Pápai-Bakonyalja kistáj északi részén található.


A 185 m tengerszínt feletti magasságban fekvő többutcás település a Bakonyalja DK-ÉNY-i irányú, hosszan elnyúló homok-, illetve kavicshátai között helyezkedik el. A részben a község területén lévő erdők, patakok - Szikegy-ér, Bánya-ér, Szakács-ér - völgyében réteket, a dombhátakon szántóföldeket, kisebb szőlőket találunk. A határ déli felében nagyobb összefüggő erdő van.


Légi fotó Pápateszérről
Légi fotó Pápateszérről

Neve a szláv eredetű tesar (ács) szóból származik. (Helyi hagyomány szerint a Teszér a határában lévő tíz érről nyerte, a "Tíz ér"-ből alakult ki. Természetesen ez az állítás nem állja meg a helyét, ugyanis hasonló elnevezéssel több település is létezik a történelmi Magyarország területén, így a közeli Ácsteszér, a Hont vármegyei Hontteszér {ma: Hontianske Tesare}, illetőleg Taszár neve is a tesar szóból ered.)


A település 137 ha területű belterületét a 2937 ha kiterjedésű külterület veszi körül. Területén a nagyvadak közül a róka, őz, szarvas, vaddisznó a leginkább jellemző.